ALBANCI NA SEVERU KOSOVA POZITIVNO OCENJUJU SVOJU BEZBEDNOST

ALBANCI NA SEVERU KOSOVA POZITIVNO OCENJUJU SVOJU BEZBEDNOST

Nevladina organizacija Humani centar u Mitrovici u saradnji sa partnerskom Multietničkom organizacijom za razvoj i trening MODT, nastavlja sa realizacijom projekta čiji je cilj da istraži stavove Albanaca o njihovoj bezbednosti na severu Kosova, posle potpisivanja briselskog sporazuma.
Ispitivanje javnog mnjenja nastavljeno je u selu Žaža, opština Zvečan.
Žaža je čisto albansko selu u kojem živi, kako se procenjuje, preko dve stotine stanovnika.
“Prošlog meseca smo radili anketiranje u opštini Leposavić, sada nastavljamo u Zvečanu. Anketiranje se odvija bez ikakvih problema i sve teče po planu” rekao je za Puls direktor Humanog centra u Mitrovici Veroljub Petronić.
Istraživanje se sprovodi putem anonimne ankete, a građani imaju priliku da se izjasne o svojim bezbednosnim problemima.
“Do sad nismo imali nikakvih problema, osećamo se bezbeno u našoj opštini”, kaže Perparim Peci.
Prilikom rada na terenu angažovano je deset anketara, po pet iz srpske i albanske zajednice. Oni rade zajedno u grupama i prilikom rada ne nailaze na problem, a građani su spremni da ispunjavaju ankete.
“Godinama živimo ovde i nikad nismo imali nikakve probleme sa Srbima”, rekao je Sevdije Peci.
Prema rečima anketiranih, osećaju se bezbedno prilikom odlaska u srpske sredine, a bezbednosnu situaciju u selu Žaža ocenjuju kao zadovoljavajuću.
Projekat istraživanja stavova Albanaca na severu Kosova o bezbednosti posle potpisivanja briselskog sporazuma finansijski je podržala Kosovska fondacija za otvoreno društvo, a sprovodi se u saradnji sa Televizijom Puls.
a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *