USKORO REZULTATI ISTRAŽIVANJA O BEZBEDNOSTI ALBANACA NA SEVERU KOSOVA

USKORO REZULTATI ISTRAŽIVANJA O BEZBEDNOSTI ALBANACA NA SEVERU KOSOVA

ČABRA, ZUBIN POTOK , 31. oktobar – Nevladina organizacija Humani centar u Mitrovici sa partnerskom Multietničkom organizacijom za razvoj i trening MODT, nastavlja sa realizacijom projekta čiji je cilj da istraži stavove Albanaca o bezbednosti na severu Kosova poslepotpisivanja Briselskog sporazuma.
Anketiranje albanskog stanovništva nastavljeno je u čisto albanskom selu Čabra, opština Zubin Potok. U ovom selu živi, kako se procenjuje, oko 500 stanovnika.
Direktor Humanog centra Mitrovica Veroljub Petronić rekao je zaPuls da će obrađeni rezultati ankete biti uskoro predstavljeni javnosti za sva naselja na severu Kosova gde žive Albanci i objavljeni na engleskom, albanskom i srpskom jeziku.
“Takođe, izveštajićebitidostavljenivladama u Beogradu i Prištini, Kancelarijiza Kosovo i Metohiju, MinistarstvuunutrašnjihposlovaSrbije, kosovskojpoliciji, Euleksu, Unmiku, svimambasadama, kao i konzularnimpredstavništvima”, rekao je Petronić.
Istraživanje se sprovodi putem anonimne ankete, a građani opštine Zubin Potok albanske nacionalnosti imaju priliku da ukažu na činjenice i okolnosti od kojih zavisi njihov bezbedan život na severu Kosova.
Predstavnica Multietničke organizacije za razvoj i trening Emine Baljaj sa svoje strane iznosi stav da kada je reč o sigurnosti na severu svako ima svoje probleme, ali u svom okruženju.
Prilikom rada na terenu angažovano je po pet anketara iz srpske i albanske zajednice. Oni rade u grupama i tokom anketiranja nisu imali nikakve probleme.
“Između nas anketara saradnja je odlična, snalazimo se i dopunjavamo jedan drugog. Meštani sela Čabra su raspoloženi za saradnju i rado daju odgovore na pitanja iz ankete”, kaže anketar Anreja Pantović.
Projekat istraživanja stavova Albanaca na severu Kosova o bezbednosti posle potpisivanja briselskog sporazuma finansijski je podržala kosovska Fondacija za otvoreno društvo, a sprovodi se u saradnji sa Televizijom Puls.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *