ODRŽAN EVROPSKI SAMIT MLADIH

ODRŽAN EVROPSKI SAMIT MLADIH

Omladinska kulturna organizacija u saradnji sa Omladinskim savezom Srbije i uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, kao i mnogobrojnih partnerskih organizacija, među kojima je i Humani centar u Mitrovici, organizovala je minulog vikenda Evropski samit mladih u Topoli.
Reč je o jednoj od aktivnosti projekta „Znanje je šansa”, čiji je cilj da se mladi u Srbiji upoznaju sa benefitima koje im omogućavaju obrazovni programi koje finansira Evropska unija.
Više od 50 učesnika je tokom samita imalo priliku da se upozna sa predstavnicima nevladinih organizacija koje već godinama uspešno koriste evropske fondove i realizuju programe za mlade, da bi i oni postali njihovi korisnici.
Prema rečima direktora projekta „Znanje je šansa“ Hadži Strahinje Stojkovića, njegov je cilj da se okupi što veći broj mladih iz različitih gradova i opština iz Srbije i iz partnerskih organizacija koje dolaze iz 24 evropske zemlje i da im se na taj način omogući razmena iskustava i znanja. Projekat, kaže Stojković, unapređuje njihove kapacitete programima za mlade, koje podržava i finansira Evropska Unija.
“Evropski samit mladih je završna aktivnost projekta „Znanje je šansa“, a u prvoj polovini novembra će u Beogradu biti održana promocija projekta i dodela priznanja njegovim učesnicima i saradnicima”, kaže Stojković ya Puls.
U okviru projekta „Znanje je šansa“ učesnicima su predstavljeni mnogobrojni evropski programi za mlade, pre svih Program aktivnosti Evropske zajednice, kaže asistent direktora projekta Nemanja Todorović.
„Ovaj program namenjen je mobilnosti univerzitetskih studenata ERASMUS, koji se od 1994. do 2013. sprovodio u okviru drugih obrazovnih programa, a od 2014. godine, kada menja formu i naziv u ERASMUS PLUS, realizuje se kao potpuno samostalan program“, kaže asistent direktora projekta Nemanja Todorović.
U organizaciji i realizaciji projekta „Znanje je šansa“ od početka njegove realzacije, učestvuje i Humani centar u Mitrovici na čijem je čelu Darko Stanković. On kaže da mladi u Mitrovici, kao i u drugim opštinama i gradovima u Srbiji, nisu dovoljno uključeni u relaizaciju aktivnosti namenjenih mladima, niti su upoznati sa mogućnostima koje, pre svih, pružaju Erasmus plus programi.
„Umesto na implementaciju i sprovođenje omladinskih programa mladi sa Kosova su više skoncentrisani da odu odatle, a to je posebno vidljivo u srpskim sredinama južno od Ibra, u Gračanici, Kosovskom Pomoravlju, Štrpcu… Ipak, u Kosovskoj Mitrovici situacija je drugačija jer je to univerzitetski grad”, kaže Stanković.
Prema njegovim rečima u Kosovskoj Mitrovici funkcionišu studentski parlamenti i druga udruženja mladih, kao i brojne nevladine organizacije. On navodi da Humani centar u Mitrovici u saradnji sa albanskim udruženjem MODT upravo sprovodi projekat ispitivanja među mladim Albancima o stanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji nakon potpisivanja Briselskog sporazuma. Stanković ističe da projekat protiče dobro, zaključujući kako je nedavno sprovedeno isto takvo ispitivanje među mladim Srbima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *