BEZBEDNOST NAKON POTPISIVANJA BRISELSKOG SPORAZUMA

BEZBEDNOST NAKON POTPISIVANJA BRISELSKOG SPORAZUMA

K.MITROVICA, 16.jun – NVO „Humani centar Mitrovica“ predstavila je danas, u Kosovskoj Mitrovici rezultate četvoromesečnog istraživanja na temu bezbednosti nakon potpisivanja Briselskog sporazuma.

Istraživanje se zasniva na anketi kojom je obuhvaćeno hiljadu ispitanika srpske nacionalnosti iz deset kosovskih opština.
Prema rečima direktora HCM-a Veroljuba Petronića, frapantan je podatak da čak 71,8% ispitanika, od toga 50% mladih, među srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji ne veruje nikome u smislu bezbednosti.
„Čak 87,7% njih smatra da ne treba formirati Vojsku Kosova, a ako i dođe do toga, 74,2% ispitanika kaže da Srbi ne treba da budu deo nje“, rekao je Petronić predstavljajući rezultate istraživanja.

Od ostalih rezultata, trebalo bi istaći činjenicu da 77,7% anketiranih bezbednosnu situaciju na Kosovu karakteriše kao lošu i sasvim lošu, dok se čak dve trećine ispitanika trenutno oseća nebezbedno i ugroženo.

Da Briselski sporazum nije garant bezbednosti Srbima smatra 71,5 odsto, dok 9,3 odsto smatra da jeste. Da Briselski sporazum neće doprineti povećanju bezbednosti Srba smatra 43 odsto, dok samo 11,6 odsto smatra da će dogovor prištinskih i beogradskih vlasti doprineti povećanju stepena bezbednosti Srba.

Više od polovine Srba nema više poverenja u Kosovsku policiju ni nakon integracije srpskog MUP-a u kosovski policijski sistem.

Poverenje u institucije je katastrofalno loše a, prema rezultatima, 71,8 odsto Srba ne veruje nikome, Euleksu veruje svega 3,9 odsto Srba, a Kforu 8,2 odsto Srba, pokazuju rezultati NVO HCM.

Prema istim rezultatima, najveći bezbednosni rizik je i dalje sloboda kretanja, zatim trgovina oružjem, narkoticima i ljudima, sledi terorizam, pa kriminal dok je korupcija trenutno najmanji bezbednosni rizik.

Petronić, koji je i magistar bezbednosti, ocenjuje da je pred nama jedan neizvestan period obzirom da nas očekuju dešavanja od vitalne društvene važnosti.

„Sledi formiranje Zajednice srpskih opština, otvaranje Parka mira, formiranje Specijalnog suda, sprovođenje sporazuma o pravosuđu i sve to će imati uticaja na ionako nestabilnu bezbednosnu situaciju“, kaže Petronić.

Na predstavljanju rezultata govorili su i predsednik Srpske liste Slavko Simić i zamenik ministra unutrašnjih poslova Dejan Radojević, a projekat, zahvaljujući kojem je sprovedeno istraživanje, podržan je od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo (Kfos).

Rezultati istraživanja biće prosleđeni Vladi u Prištini i Vladi Srbije, Skupštinama i u Prištini i u Beogradu, Kancelariji za KiM i svim predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu.
Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

11 thoughts on “BEZBEDNOST NAKON POTPISIVANJA BRISELSKOG SPORAZUMA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *